Sök
  • Peder Lamm

Goda gurkor!

Uppdaterad: 25 aug 2019

Så här i skördetider kommer allt samtidigt. Gurkor, zucchini, äpplen, tomater. Det gäller att få in allt i tid och koka, safta, mosa, lägga in eller på att sätt bevara allt det goda, så att det räcker till nästa sommar. Med mina gurkor gör jag så här:

- Plocka gurkor, så många som möjligt.

- Tvätta dem och skär dem i olika sorters bitar. Skivor tunna och tjocka, samt större bitar. Alla gillar olika.

- Proppa ned dem trångt i väl rengjorda, gärna kokade, glasburkar.

- Gör en 1-2-3 lag, men kör en en halv deciliter salt för längre hållbarhet. 3 dl vatten, 2 dl socker, 1 dl ättika (12%) och en halv deciliter salt. Värm och låt lagen lösa upp sig. Peta i en näve senapsfrön, och dillkronor om du gillar det. Man kan spexa till det med lite ingefära, stjärnanis, kryddpeppar, eller vad man nu tycker om. Jag brukar ha i min egen chili. Vitlök är också gott.

- Ställ burkarna uppochned över natten, öppna dagen därpå och proppa ned mer gurka.

Burkarna ska vara proppfulla.

- Ställ i skafferi eller källare och börja inte smaska i dig förrän efter två veckor. Okej, tio dagar, då!


Första lådan är gurka, andra zucchini.

Ett varv gurkor till ska in!

49 visningar
Contact

​​

Tel: +46707200950

peder.lamm@vomb.se

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon