Sök
  • Peder Lamm

Kimchi Pederstyle

Man tager vad man haver! Nu svämmar trädgårdslanden över av höstens sista grönsaker. Vad gör man med alla morötter, chili och palsternackor som blir över?

- Kimchi, förstås!

Denna koreanska specialitet har ju annars kål som huvudingrediens, men det här är en helt kålfri variant. Håll till godo!



Du behöver:

Ett lass morötter och palsternackor, cirka 2 kilo

5 vitlöksklyftor

2 starka chilifrukter

En bit ingefära

2 matskedar fisksås (thailändsk typ)

3 matskedar havssalt

Pyttelite vassle av grekisk eller turkisk yogurt




Gör så här:

• Tvätta och riv rotfrukterna och ingefäran grovt.

• Lägg rivet i en stor kastrull.

• Pressa ned vitlöken.

• Häll ned fisksåsen och saltet.

• Rensa chilin och ta bort kärnorna (bra att plantera nästa vår). Skär fint och lägg i. Tvätta händerna noggrant efteråt!

• Ned med vasslen (vattnet som bildas ovanpå yogurten) , bara några teskedar räcker. Detta funkar som en katalysator för mjölksyrningsprocessen.

• Knåda alltsammans hårt, så att det börjar vattnas.

• Packa hårt i stora glasburkar med patentlock. Se till att burkarna är riktigt rena, gärna kokade. Fyll inte hela vägen upp (det blir stort tryck i burkarna under jäsningen).

• Fyll på med kallt, rent vatten så att alla grönsaker täcks.

• Låt stå i en matkällare eller liknande i två veckor.

OBS Stäng inte locken de första två veckorna - då sprängs burkarna av trycket!

Den färdiga kimchin håller åtminstone i tre månader.


Enjoy! Eller "Jeulgida" som koreanerna säger...





7 visningar
Contact

​​

Tel: +46707200950

peder.lamm@vomb.se

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon