Sök
  • Peder Lamm

Lyxig Limoncello på egna citroner

Hemma på prästgården har vi ett citronträd. Det är sex, sju år gammalt och bor i en kruka; på sommaren får trädet stå ute på vår soliga innergård med vattning och näring. På vintern står det inne, med växtlampa och utan näringstillskott och med väldigt lite vatten. Att det bär frukt hör till ovanligheterna, trots rik, väldoftande blomning, men nu i december började sex maffiga citroner bli allt gulare.



Citronerna plockades så under högtidliga former och bars i procession till köket (att citrusfrukter förr sågs som en stor lyx är lätt att förstå för alla som försöker sig på att odla dem). Där pressades de till saft och skalen skars i små bitar. Därefter placerades saften och skalen i en skål tillsammans med italiensk grappa (det funkar bra med vodka också), i vilken jag hade löst upp socker. Blandningen fick sedan stå och dra under lock fyra dagar för att sedan silas av genom en diskhandduk. Sedan tappades den färdiga drycken upp i en snygg, väl rengjord flaska. Svårare än så är det inte!



Recept:

6 mogna citroner (om de inte är hemodlade, se till att tvätta dem ordentligt)

2 dl socker (jag använde ekologiskt rörsocker, helvitt socker ger ett gulare och snyggare resultat)

4 dl grappa (här bytte jag ut en dl till cognac för lite fylligare smak)



Farligt gott!


42 visningar
Contact

​​

Tel: +46707200950

peder.lamm@vomb.se

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon