Sök
  • Peder Lamm

Ramslök året om

I närheten av vårt hus finns ett hemligt ställe; en overkligt vacker liten dalgång med en porlande bäck. Längs med bäcken växer i mars och april mängder av ramslök, den stormtrivs i det fuktiga, skyddade läget och i halvskuggan.

Det gäller att plocka så mycket man orkar och fylla flera kassar, för att sedan bära hem de gröna skatterna i triumf. Jag är inte så förtjust i färsk ramslök, den blir för stark och bitter. Den är däremot fantastisk torkad! Jag använder den i majonnäser, dressingar, kryddsmör eller i min specialbearnaise. Torkad ramslök behöver ordentligt med fett för att smaken ska komma fram.


Vi har ett skrotrum; alltså ett stort rum som bara används för att lagra diverse grejer. Där breder jag ut gamla tidningar över hela golvet och lägger ut ramslöken att torka.


Efter cirka två veckor är den tillräckligt torr. Då vidtar rensningen; plocka bort alla grässtrån, kirskål och små skalbaggar du kan hitta!

Sedan läggs bladen på en plåt för en sista torkning i ugnen på låg värme, cirka en kvart. Därefter läggs de söndersmulade bladen i snygga burkar med egenhändigt textade etiketter. En perfekt gå-bort present!I år blev det fyrtio burkar!78 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla